Quantcast
Channel: Chalmeristbloggen » Stipendier
Viewing all 34 articles
Browse latest View live

Nya stipendier från Mölnlycke Health Care

$
0
0

Två nya stipendier till ett värde av totalt 560 000 kronor.
Det är innebörden i den satsning som hälsojätten Mölnlycke Health Care nu gör i samarbete med Chalmers.
Stipendierna täcker avgifterna under två års heltidsstudier för studenter från Kina eller USA.
– Vi har valt att investera i stipendiesamarbetet med Chalmers då vi är övertygade om att det gynnar såväl oss som Chalmers och de studenter som får ta del av det, säger Fredrik Afzelius (t h), HR-chef på Mölnlycke Health Cares Wound Care Division.
Mölnlycke Health Care vill nu aktivt stötta studenter på något av masterprogrammen Biotechnology och Management and Economics of Innovation, och går därför in med pengar till två nya stipendier på Chalmers.
– Chalmers är ett utåtriktat tekniskt universitet med global attraktionskraft. Eftersom vi är ett globalt företag inom medicinteknikbranschen är de studenter som går på Chalmers en viktig målgrupp för oss. En av fördelarna för Mölnlycke Health Care genom stipendiesamarbetet är en bred exponering mot de som studerar vid Chalmers. Vi tror också att vi genom detta öppnar dörren för ytterligare samarbete med Chalmers på ett bra sätt, säger Fredrik Afzelius.

Täcker studieavgifterna i sin helhet
Blivande chalmerister från USA och Kina, som sökt något av de två utvalda masterprogrammen, välkommnas att ansöka om stipendiet. Sökande från USA bör behärska spanska, något som inte krävs för utbildningen, men det är en efterfrågad färdighet från företagets sida.
En masterexamen på Chalmers kostar normalt 280 000 kronor för utomeuropeiska studenter. Stipendiet från Mölnlycke Health Care finansierar studieavgifterna i sin helhet.

Erbjuder praktikplatser och exjobb
Företaget satsar även tid och resurser på att ha kontakt med stipendiaterna under tiden på Chalmers, och räknar med att kunna erbjuda både praktikplatser och examensarbete.
En särskild utsedd mentor från Mölnlycke Health Care kommer att följa företagets stipendiater under hela utbildningen.

Bonus: Kvalitetssäkrade rekryteringar
– Vi får också givetvis en operativ nytta av de uppsatser som stipendiaterna kommer att skriva då tanken är att dessa kommer att vara baserade i något av våra forskningsprojekt, och därför leverera ett direkt värde för oss. Då stipendiaterna är unga medborgare från andra länder än Sverige får vi dessutom in deras bild av världen, något som vanligtvis är både uppfriskande och nyttigt. Har vi riktig tur gör vi i slutänden som bonus också ett par kvalitetssäkrade rekryteringar, och förstärker på det sättet vår talangpool, säger Fredrik Afzelius.

Chalmers gläds åt samarbetet
Peter Lindwall, fundraiser på Chalmers, gläds åt det nya stipendiet:
– Det är oerhört glädjande att Mölnlycke Health Care väljer att gå in i detta samarbete, som stärker Chalmers internationella miljö på campus. Det ökar attraktionen internationellt  för våra utbildningar och Göteborgsregionen när vi kan visa upp sådana utmärkta samarbetspartners och möjliga arbetsgivare för våra internationella studenter, säger Peter Lindwall.

Gynnar företaget, Chalmers och studenterna
Mölnlycke Health Care är en världsledande tillverkare av engångsprodukter för operation och sårbehandling, och erbjuder servicelösningar för den professionella hälsosektorn. Bolaget har totalt 6 700 anställda på  tjugotre kontor i Europa, Mellanöstern och Afrika, två kontor i Nordamerika och fem kontor i Asien/Stillahavsregionen.
Företaget har även produktionsanläggningar i Belgien, Tjeckien, Polen, Finland, USA, Frankrike, Malaysia, Thailand och Storbritannien.
– Som en ledande aktör inom hälsosektorn engagerar vi oss starkt för framtida innovationer samt ett långsiktigt tänkande kring vårt sociala ansvar. Vi har valt att investera i stipendiesamarbetet med Chalmers då vi är övertygade om att det gynnar såväl oss som Chalmers och de studenter som får ta del av det, säger Fredrik Afzelius.

Foto: Mölnlycke Health Care

Läs mer om Mölnlycke Health Care >>>
www.molnlycke.com/se

Läs mer om de nya stipendierna från Mölnlycke Health Care >>>
www.chalmers.se/en/education/fees-finance/Pages/Molnlycke-Health-Care-Scholarships.aspx

Läs mer om Chalmers stipendier för internationella studenter >>>
www.chalmers.se/en/education/fees-finance/Pages/scholarships.aspx


Postat i:Fundraising, Karriär, Näringsliv, Nytt om Chalmers, Startsidan, Stipendier

Skriver bok om miljösmart affärsmodell

$
0
0

Chalmeristen Marcus Linder tilldelas Renovas miljöstipendium 2013. Det offentliggjorde Renova nyligen i ett pressmeddelande. Stipendiet på 100 000 kronor delas ut årligen och syftar till att stimulera forskning inom miljö- och återvinningsområdet. Marcus ska använda pengarna till att skriva en bok om återtillverkning som en miljövänlig och smart affärsmöjlighet och hoppas på så vis kunna sprida idéerna till svenska företag.

Marcus Linder 300x400Grattis Marcus! Du har tilldelats Renovas miljöstipendium, vad innebär det för dig och din fortsatta forskning?
– Tack, det känns jättekul! Jag kommer att skriva en bok om cirkulära affärsmodeller och fokusera på möjligheter och utmaningar för svenska tillverkande företag att redan från början designa sina produkter för att de ska kunna återanvändas och återproduceras. Personligen innebär det ny inspiration och glädje över att få ett erkännande om att min forskning är viktig.

Varför tror du att just du fick stipendiet?
– Jag tror att det beror på mitt ämnesområde. Jag har under de senaste åren studerat hur små företag som tror sig ha, eller tror sig kunna skapa, mindre miljöpåverkan än sina konkurrenter jobbar strategiskt för att omsätta den potentialen i ökad lönsamhet. Dessutom tror jag även att Renova gillar mitt intresse för återtillverkning, alltså när delar av redan använda produkter utnyttjas i fabrikstillverkning. Det är en metod som skiljer sig från återanvändning i och med att det är komponenter som återanvänds snarare än hela produkter samt att produkten säljs som helt ny från fabriken igen. Det handlar inte heller om återvinning i och med att produktmaterialet inte görs om till nya råvaror utan används i ursprunglig form ett par gånger till.

Berätta lite mer om vilka forskningsresultat du kommit fram till såhär långt?
– Det är svårt att tjäna pengar på miljöinriktning, åtminstone för små företag. Små svenska bolag som satsar på miljöteknik är klart mindre lönsamma än företag som inte gör det. De företag som det verkar gå bäst för är de vars erbjudanden hjälper kunderna att spara pengar på sikt, samt de vars erbjudanden används av kunden för att arbeta långsiktigt och strategiskt med sin egen utsatthet för miljöfrågor.

Vad gäller återtillverkning är resultaten fortfarande i sin linda. Det enda riktigt genomarbetade resultatet hittills handlar om varför det ofta tar emot att införa cirkulära affärsmodeller för den enskilda entreprenören, detta eftersom att affärsmodeller baserade på återtillverkning många gånger innebär en högre risk än traditionella slit-och-släng affärsmodeller. Detta betyder inte att jag inte tror på återtillverkning som koncept, men jag anser att det första steget i att hitta lönsamma lösningar är att identifiera var problemen finns.

Förutom att slutföra doktorandstudierna blir alltså nästa steg att skriva en bok, kan du utveckla mer vad den kommer att handla om?
– Den kommer att handla om cirkulära affärsmodeller sett ur ett företagsstrategiskt perspektiv. Planen är att boken ska vara skriven så att den känns lättillgänglig och kärnfull. Det finns redan många bra artiklar, rapporter och böcker skrivna om återtillverkning, men en stor del är antingen ganska abstrakta eller skrivna i teknisk jargong med andra forskare som målgrupp. Eftersom att jag tror att återtillverkning är en bra affärsmöjlighet för många svenska företag vill jag passa på att sprida de idéerna till företagen. På sätt och vis är det en möjlighet för mig att försöka ge något praktiskt och värdefullt tillbaka till det samhälle som har bekostat min utbildning.

 

Fakta
Marcus Linder är doktorand vid Innovationsteknik, en avdelning vid Institutionen för teknikens ekonomi och organisation på Chalmers. Han är även verksam vid forskningscentrumet Center for Business Innovation. Marcus planerar att presentera sin doktorsavhandling under hösten 2013.

Marcus Linder
Renovas pressmeddelande
Tidigare nyhet om Marcus forskning

Bild: Bettina Linder


Postat i:Forskning från Chalmers, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Stipendier

Sök Energiförbättring Västs stipendium

$
0
0


V-teknolog i trean eller fyran? Eller masterstudent inom energi  och miljö? Brinner du för solenergi?
Då kan du söka Energiförbättring Västs stipendium på 20 000 kronor.
Energistipendiet bygger på en donation från chalmeristen Johan Ahlgren (V83), som grundade Mölnlyckeföretaget Energiförbättring Väst AB 1991.
– Vi valde att ta fram det här stipendiet i samarbete med Chalmers för att kunna bidra till ett energisnålt byggande med bibehållen inomhuskomfort för de boende. Stipendiet är också ett personligt tack för Chalmers betydelse för min egen karriär och utveckling, och därmed även för mitt företag och vår personal. Chalmers har skapat en ytterst viktig plattform i mitt liv, säger Johan Ahlgren.
Cajsa Lindström tog emot det första energistipendiet när det utlystes 2012:
– Att få ett sådant här stipendium är jätteroligt. Eftersom jag fick stipendiet utifrån mitt intresse för energieffektivisering känns det extra roligt. Det ger en verkligen en knuff att fortsätta mot sina mål och förhoppningar, sa hon i samband med prisutdelningen som ägde rum på Restaurang Kometen i Göteborg.
Ett år senare är Cajsa Lindström snart färdig civilingenjör i väg- och vattenbyggnad. De senaste två åren har hon läst masterprogrammet Structural Engineering and Building Technolog. Hon är också engagerad i den internationella tävlingen Solar Decathlon som pågår i Kina.
På bilden längst upp gratuleras Cajsa till stipendiet av donatorn Johan Ahlgren.
Årets stipendium är öppet för ansökningar fram till och med den 31 mars 2013.

Foto: Energiförbättring Väst AB

Läs mer om Cajsa Lindström >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2012/06/20/cajsa-lindstrom-far-helt-nytt-energistipendium

Läs mer om Energistipendiet och hur du ansöker >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/chalmers-vanner/chalmers-vanners-stipendier/Sidor/Energistipendiet-Energif%C3%B6rb%C3%A4ttring-V%C3%A4st-AB.aspx

Läs mer om Energiförbättring Väst AB >>>
www.efvab.se

Läs mer om fundraising på Chalmers och hur du kan bidra >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/fundraising


Postat i:Chalmers Vänner, Fundraising, Karriär, Näringsliv, Startsidan, Stipendier

Arne testamenterade 370 000 till Chalmers

$
0
0


Arne Sjögrens hjärta klappade varmt för Chalmers.
Vid sin död i januari 2012 testamenterade han 370 000 kronor till högskolan.
Nu blir hans donation ett helt nytt nanoteknologiskt pris som delas ut i hans namn, Arne Sjögrens pris.
– Arne var väldigt intresserad av teknik och vetenskap. Jag tror att chalmersgemenskapen betydde mycket för honom, och att han kände sig välkommen, säger kurskamraten och vännen Folke Hjalmers.

Chalmeristen Arne Sjögren brann för tekniken och naturvetenskapen under hela sitt liv. Han föddes i Göteborg den 3 maj 1940, som son till två folkskollärare. 1959 tog han studenten på Hvitfeldtska och bara ett år senare började han på Chalmers. 1968 lämnade han högskolan som civilingenjör i teknisk fysik.
Kurskamrater och vänner beskriver honom som en genuint snäll, vänlig och lite tillbakadragen man. Blyg och försiktig är andra återkommande omdömen.
– Arne var lite inåtvänd, och hade lite svårt för sociala kontakter, men jag hade ingen känsla av att han drog sig undan, utan han var aktiv i studielivet. Han hade också en förmåga att få människor att tycka om honom. Det fanns ingen negativ syn på Arne, inte alls. Han var glad och trevlig. Jag kan inte påminna mig någon som sagt något illa om honom, berättar Folke Hjalmers, som under många år var högskoledirektör och förvaltningschef på Chalmers.

Läste extra matematikkurser
Han började på Teknisk fysik samtidigt med Arne Sjögren. Året var 1960 och de kom att följas åt under studietiden.
– Vi var en liten klass som höll ihop och umgicks väldigt mycket på rasterna. Arne var duktig i de teoretiska ämnena och läste en del extra kurser i matematik vid sidan av de grundläggande ämnena. Det var tuffa studier med höga krav. Vi jobbade dygnet runt, och läste så ögonen rann!
Som klassens förtroendeman hade Folke Hjalmers ständiga kontakter med studenter och professorer:
– Man gick bland annat runt med tentamensboken, där alla studieresultat fördes in manuellt på den tiden, minns han.

Byggde radiosändare i köket
Arne Sjögren klarade den krävande utbildningen med genomgående fina betyg. Hans intresse för elektroniken utvecklades också under studietiden.
– Han hade fyror i flera av de elektroniska ämnena, vilket visar hans starka intresse för dem. Arne genomförde bland annat sitt examensarbete på elektronikprofessorn Torkel Wallmarks institution. Det är också intressant att konstatera att Arnes handledare, tf professor Ingvar Marklund, var universitetslektor i fysik. Det var två världar som förenades, säger Folke Hjalmers.
– Arne var en väldigt kunnig och eftertänksam person. En av kursarna var en riktig så kallad radiot, och byggde bland annat högtalare som han lödde ihop av olika delar hemma. Det fastnade även Arne för och jag minns hur de brukade greja med det där i hans kök – byggde av inköpta kondensatorer och uppvärmt plexiglas. Det fanns ett tidigt intresse för elektroniska småprylar hos Arne, men nano kunde man ju inte stava till på den tiden. Vi tillhör den generation tekniska fysiker som läst en stor kurs om radiorör. Många studenter byggde egna radioapparater och sändare och använde för kortvågssändningar över hela världen. Det fanns en stor sådan kultur på Chalmers.

Förlorade kontakten
Efter sin examen flyttade Arne till Stockholm och Folke förlorade kontakten med honom. Men 2010 återupptogs den igen.
– Det var naturligtvis väldigt roligt. Vi har i princip haft återträffar vart fjärde eller vart femte år ända sen 60-talet, men lyckades tyvärr aldrig få Arne att komma av olika skäl, delvis säkert beroende på avståndet till Stockholm. Han planerade att komma då för två år sen, men sjukdomen kom emellan.
Varför tror du att Arne valde att tänka på Chalmers i sitt testamente?
– För den som är intresserad av teknik och vetenskap är Chalmers ett bra ställe, och Arne var väldigt intresserad. Han hade slitit som ett djur för att bli antagen, han ville verkligen gå på Chalmers. Jag tror att chalmersgemenskapen betydde mycket för honom, och jag tror att han kände sig välkommen.
– Det var en väldigt glad överraskning att Arne hade sparat ihop pengar och pekat ut två av sina stora intressen i sitt testamente, nämligen Chalmers och science fiction. Men ingen av oss hade klart för sig att det rörde sig om så pass mycket pengar, säger Folke Hjalmers.

Stort namn i sf-kretsar
Ett av Arne Sjögrens största intressen vid sidan av chalmersstudierna var avancerad science fiction. Han var ett stort namn i sf-kretsar och hans död blev en internationell nyhet som uppmärksammades på världskongressen Chicon i Chicago under utdelningen av de prestigefyllda Hugo Awards i september.
– Med Arne Sjögren har ytterligare en länk till svensk sf-rörelses ursprung gått förlorad, säger frilansjournalisten och författaren Ahrvid Engholm.
De lärde känna varandra på ett möte med Skandinavisk förening för Science Fiction (SFSF) i slutet av 70-talet, och blev goda vänner.
– Författaren Stieg Larsson var också aktiv i SFSF, och jag tror att han och Arne träffades i olika sammanhang.
Ahrvid Engholm besökte regelbundet Arne i hans hem i Stockholm för att åtgärda olika problem med hans dator.
– Det handlade mest om att rensa datorn från virus och trojaner, något han kände sig för osäker på att göra själv. Han mejlade eller ringde och sa att han hade problem och då kom jag. Sessionerna kunde ta 4-5 timmar och Arne bjöd alltid på kaffe, bullar och några hundralappar i dusör, minns Ahrvid.
– Civilingenjör som han var, var han ändå rädd för att göra för mycket med sin dator, för då trodde han att något skulle gå obotligt fel. Jag försökte utbilda honom lite i datoranvändning, men han hade tummen mitt i handen just där. Han var alltid orolig när jag fixade något med datorn, och trodde att maskinen skulle bli helt obrukbar, men jag sade åt honom att ta det lugnt. Jag visste vad jag gjorde.

Skrev egna noveller
Arne Sjögren skrev också egna science fiction-noveller, som publicerades i olika tidningar och tidskrifter genom åren. Så sent som 2008 fick han ett hedersomnämnande i en författartävling för en berättelse med titeln ”Att leka med elden”.
– Det var inga dåliga berättelser, men heller inte superlitterära, utan hyggliga, skojiga noveller med en viss ådra för roliga intriger och idéer. Jag försökte uppmuntra honom att skriva mer, säger Ahrvid Engholm.

Satt i styrelsen för Club Cosmos
Som ung i Göteborg engagerade sig Arne Sjögren i sf-klubben Club Cosmos, där han tillhörde ledningen. Club Cosmos grundades redan 1954 och är Sveriges äldsta sf-förening. Det var här Arne och Anders Palm möttes i slutet av 60-talet. Han är en av Arne Sjögrens närmaste vänner, och de förenades i det gemensamma intresset för science fiction.
– Många möten hölls hemma hos Arne på Redbergsvägen, där vi alltid blev gästfritt mottagna. 1968 bildade vi The Tolkien Society tillsammans – en Tolkienförening som blev mycket populär och snabbt fick stor anslutning, berättar Anders Palm.
Arne testamenterade sedermera en del av sina tillgångar till Club Cosmos för inrättandet av en minnesfond.
– Han var lugn och vänlig, och mycket kunnig. Arne läste mycket och följde med i allt som hände. Han visste det mesta – från antikens historia och fram till dagens aktuella politik. Han hade en stor bildning och var mycket stolt över sin civilingenjörsexamen, säger Anders Palm.

Vetenskaplig expert i tidskrift
Han återvände till Stockholm 1969. Inte långt därefter lämnade även Arne Sjögren Göteborg.
– Vi fortsatte att ha en mycket tät kontakt fram till en tid före Arnes död. Efter jobbet kom Arne ofta upp till mig på mitt kontor på Södermannagatan på Södermalm, där jag satt och skrev mina artiklar. Dit anlände sedan också min fru från sitt jobb för att laga mat åt oss båda. För Arne var de här besöken på vår redaktion en mycket välkommen avkoppling, minns Anders Palm.
På 80-talet var han chefredaktör för tidskriften Teknikmagasinet, och anlitade regelbundet Arne som vetenskaplig expert i tidningen.
En klassisk episod handlar om hur Arne granskade en artikel av den berömde filosofen Rolf Schock, som senare blev upphovsman till de prestigefyllda Schockprisen. Hans artikel ifrågasatte Einsteins teorier och Arne kommenterade den med orden:
– Jag begriper ingenting av det här. Formlerna är korrekta men det hänger inte ihop!

Fick utlopp för sf-intresset på Chalmers
Sitt intresse för science fiction delade Arne Sjögren med minst en av kurskamraterna på Chalmers.
– Det var verkligen ett av hans brinnande intressen. Han hade mycket kontakter om det både på Chalmers och utanför. Arne berättade vid ett tillfälle för mig att han var sf-intresserad och jag hade glädjen att kunna sammanföra honom med andra likasinnade på högskolan, berättar Folke Hjalmers.
Chalmersvännerna vill gärna betona att Arnes intresse för science fiction-litteraturen hade övervikt åt det rent vetenskapliga innehållet i böckerna.
– Det vetenskapligt orienterade intresserade honom mycket. Men han var också mycket beläst även inom andra ämnesområden.
Det är en bild som bekräftas av Ahrvid Engholm:
– När jag väntade på att en virus- och trojanscanning skulle ta slut kunde jag gå igenom hans bokhyllor. Där fanns allt från sf och fantasy till vetenskap, och en hel del andra fackböcker – inom matematik, avancerad fysik och mycket annat, säger han.
– Arne var en snäll människa, kanske för snäll. Han var blyg som bara den.
I många år arbetade Arne Sjögren på Avdelningen för elektrisk mätteknik vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Han var också länge verksam vid Semko, som utför provning och certifiering av elektriska och elektroniska produkter.

Pris till mest nyskapande nanoavhandling
I sitt testamente valde Arne Sjögren att donera 370 000 kronor till nanoforskarna på Chalmers.
Ledningen för styrkeområdet är förstås mycket glad och tacksam, och ser fram mot att ta hand om gåvan så att Arne Sjögrens minne hedras på bästa sätt.
– Vi är mycket tacksamma för donationen och över möjligheten att förvalta den till gagn för forskningsområdet, säger professor Anders Palmqvist, co-director för styrkeområde Nanovetenskap och nanoteknologi.
Arne Sjögrens pris går till den mest nyskapande nanorelaterade doktorsavhandlingen från det gångna året. Utmärkelsen delas ut för första gången 2013.
– Arnes generositet är mycket värdefull i vår strävan att stärka Chalmers forskning på området, säger Anders Palmqvist.

Foto: Hans Block


Postat i:Chalmers Vänner, Fundraising, Nytt om chalmerister, Stipendier

Chalmers MasterCard lanserar nytt internationellt stipendium

$
0
0


Chalmers MasterCard stöttar genom sina kortinnehavare ett stort antal studentdrivna projekt runtom på högskolan varje år.
Nu höjer man blicken ytterligare och satsar på ett helt nytt stipendium för utländska masterstudenter från Central- eller Sydamerika.
– Chalmers behöver hålla en fortsatt hög internationell klass och attrahera excellenta studenter utanför Europa, säger högskolans alumnikoordinator Peter Hellqvist.
Chalmers MasterCard är inget vanligt plastkort. En halv procent av köpesumman går direkt tillbaka till högskolans studenter genom stöd till projekt och examensarbeten. Det är ett enkelt sätt att stötta framtidens ingenjörer och arkitekter.
2012 delades totalt 451 000 kronor ut till olika teknologprojekt – både här hemma och utomlands.
Nu gör man en särskild satsning riktad mot betalande masterstudenter genom att lansera The Chalmers Mastercard Scholarship.
Blivande chalmerister från Central- och Sydamerika – inklusive Mexiko – kan ansöka om stipendiet som är värt 280 000 kronor och täcker studieavgifterna för alla masterprogram utom Architecture.
– Chalmers behöver hålla en fortsatt hög internationell klass och attrahera excellenta studenter utanför Europa. Därför tycker jag personligen att det är fantastiskt att vårt stipendieprogram kan bidra på detta sätt. Det gör mig glad och stolt, säger Peter Hellqvist, alumnikoordinator på Chalmers och ansvarig för Chalmers MasterCard.
Att ha en hög närvaro av internationella studenter innebär stora fördelar för alla studenter på Chalmers:
– Våra svenska teknologer tjänar också på det här genom att de får en bra studiemiljö som förbereder dem för en global arbetsmarknad, säger Peter Hellqvist.

Läs mer om the Chalmers MasterCard Scholarship >>>
www.chalmers.se/en/education/fees-finance/Pages/Chalmers-Mastercard-Scholarship.aspx

Läs mer om Chalmers MasterCard >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/alumni/chalmers-mastercard

Läs mer om tidigare stipendiater >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/alumni/chalmers-mastercard/Sidor/utdelning-2010.aspx


Postat i:Fundraising, Karriär, Stipendier

Lars Almgren får 75 000 från Anna Ahrenbergs fond

$
0
0


Arkitektstudenten Lars Almgren vid Chalmers har fått årets Romstipendium på 75 000 kronor från Stiftelsen Anna Ahrenbergs fond.
Stipendiet ska möjliggöra studier och genomförande av masterprojekt i Rom.
Lars Almgren vill fördjupa sin förståelse för förhållandet mellan arkitektur och tid. Hans masterprojekt, som har arbetsnamnet Matter of Memory, avser att belysa hur nya inslag kan berika befintliga.
I projektet ställer han frågan hur samtida arkitektur kan bidra till att skapa en mer dynamisk och skiftande stad, där olika minnen kan samexistera. Resultatet av masterprojektet kommer han att presentera i en serie modeller, ritningar, diagram och kritiskt analyserande text.
Lars Almgren har tidigare under studietiden genomfört en fältstudie i Kenya, för att bidra till förståelsen för hållbar stadsplanering ur ett kenyanskt perspektiv. Han har också praktiserat på arkitektkontor i Paris under ett år och varit involverad i the Rivercity Gothenburg Workshop.
Stiftelsens grundare Anna Ahrenberg hade ett genuint intresse för italiensk kultur. Stipendiets syfte är att i hennes anda befrämja blivande arkitekters kunskap om den italienska arkitekturens och stadsbyggnadskonstens historia.

Foto: Stiftelsen Anna Ahrenbergs fond


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Stipendier

Rasmus Blomqvist är Årets teknolog 2012

$
0
0


Tekniska Samfundets utmärkelse Årets teknolog 2012 går till chalmeristen Rasmus Blomqvist.
Han får priset för att han fick upp infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärds öron för sjöutbildningarna.
Det ledde till att regeringen avsatte 2 250 000 kronor extra för nya praktikplatser åt sjöstudenter på Chalmers och i Kalmar.
– Det är jättesmickrande att bli Årets teknolog, inte minst efter att jag läst nomineringarna från de andra studenterna, säger Rasmus Blomqvist i en intervju med Sjöfartstidningen.
Han är sjöfartsstudent på Chalmers och var bland annat ordförande i Sjösektionen under två års tid. För Sjöfartstidningen berättar Rasmus hur han och kamraterna bearbetade politikerna i riksdagen:
– Det började med att vi 2011 skickade brev till samtliga riksdagspolitiker där vi frågade dem vad de vill med svensk sjöfart. Efter det hade vi en fortsatt dialog med Catharina Elmsäter-Svärd och på våren förra året bjöd vi in henne till Chalmers för att berätta för henne om problemet med att det finns för få praktikplatser, säger Rasmus Blomqvist, som inte vill ta åt sig hela äran för det framgångsrika slutresultatet.
Priset för Årets teknolog delas ut av Tekniska Samfundet i samarbete med Chalmers och Chalmers Studentkår. Det är studenterna själva som nominerar kandidater till Årets teknolog. En jury som består av representanter för studentkåren och Tekniska Samfundet utser sedan vinnaren.

Fick 10 000 utöver äran
Förutom äran belönades Rasmus Blomqvist med 10 000 kronor:
– Det kommer väldigt lägligt. Flickvännen och jag har nämligen pratat om att resa till Sydamerika  till hösten, säger han.
Nu i vår blir han klar med studierna. Planen är att få jobb som styrman så snart som möjligt efter examen.

Motivering för Årets teknolog 2012 >>>
”Vinnare av Årets teknolog 2012 har under flera år visat på stort engagemang inom sin sektion och gjort stora avtryck i allt från mottagning, rekrytering, arbetsmarknadsfrågor till styrelseerbete. Det som dock fällde juryns avgörande var ett gediget påverkansarbete gentemot regeringen och specifikt gentemot infrastrukturministern och näringsdepartementet. Årets teknolog 2012 lyckades övertyga infrastrukturministern att det årligen ska avsättas 2,25 miljoner för att bekosta praktikresor för sjöfartsutbildningar. Utan dessa extramedel från staten skulle sjöfartsutbildningarna ha mycket svårt att tillgodose praktik för sina studenter i dagens globala värld. Vinnare av Årets teknolog 2012 är Rasmus Blomqvist.”

Foto: Gerardo Telese (CFFC)
På bilden syns Rasmus Blomqvist t v, och Tekniska Samfundets ordförande Bengt-Göran Dalman t h.

Läs mer om Tekniska Samfundet >>>
www.tekniskasamfundet.se

Läs hela intervjun med Rasmus Blomqvist i Sjöfartstidningen >>>
www.sjofartstidningen.se/halla-dar-rasmus-blomqvist


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Startsidan, Stipendier

Tre prisas för bästa jämställdhetsinsats

$
0
0


Hanna Kowalska Elleberg, Pontus Eliasson och Chalmersbaletten belönas med förre rektorn Jan-Eric Sundgrens pris för bästa jämställdhetsinsats 2012.
Priset på 10 000 kronor vardera får de för sitt konkreta arbete för att utjämna könsskillnaderna på Chalmers.
Jan-Eric Sundgren var rektor på Chalmers under åren 1998 till 2006. 2007 instiftade han ett särskilt pris för att främja högskolans jämställdhetsarbete. ”Priset tilldelas den student vid Chalmers tekniska högskola som på ett kreativt sätt under året har inspirerat till jämställdhet på ett praktiskt plan”, heter det i riktlinjerna.
– Jag ser priset som en liten del i ett långsiktigt arbete mot ett jämställt Chalmers, sa Jan-Eric Sundgren i samband med att det delades ut för första gången.

I år fick priset tre glada mottagare:
Hanna Kowalska Elleberg fick det för sina insatser på IT-programmet och IT-sektionen där hon belyser vikten av att behandla alla studenter lika oavsett kön.
Pontus Eliasson belönades för sitt arbete för att alla nya chalmerister ska vara och känna sig välkomna oavsett kön, läggning eller etnicitet.
Chalmersbaletten fick priset för sitt arbete med att bredda sin förening och välkomna alla att dansa, oavsett kön.

Foto: Gerardo Telese (CFFC)

Motiveringar för Jan-Eric Sundgrens pris för bästa jämställdhetsinsats 2012 >>>

Hanna Kowalska Elleberg
”Hanna Kowalska Elleberg har vågat ifrågasätta såväl sektionens som utbildningsprogrammets verksamhet. Hennes vilja att kvinnor i första hand ska få vara studenter när de läser på Chalmers, och inte främst uppmärksammas som kön, präglar hennes arbete som ledamot i sektionsstyrelsen. Hon har bland annat drivit igenom att sektionen inte ska delta i arrangemang som utesluter studenter på grund av exempelvis kön eller etnicitet och har fört en debatt med programledningen om vilka signaler särskild stöttning för kvinnliga studenter sänder. Med sitt inspirerande engagemang och sin starka vilja bidrar hon till en jämställdare chalmerstid för alla chalmersteknologer och är en förebild för sina medstudenter.”

Pontus Eliasson
”Pontus Eliasson vill uppmärksamma fler på att alla sorters människor finns på Chalmers även om det alltid inte syns så tydligt. Som ordförande för Mottagningskommittén valde han under mottagningen att fokusera på att alla ska vara lika välkomna till Chalmers. Detta speglades i talet som han höll under mottagningens första dag. Han har också arbetat med HåBeTeKu-nätverket och sett till att de fanns representerade under mottagningen för att på så vis öka förståelsen för HBTQ-personer på Chalmers. På detta sätt har han nått många i sitt engagemang för att alla nya chalmerister ska känna sig välkomna.”

Chalmersbaletten
”Historiskt sett har Chalmersbaletten varit helt kvinnodominerad, men de har de senaste åren aktivt arbetat för att alla som vill dansa eller lära sig dansa ska känna sig välkomna att bli medlemmar, oavsett kön. För att uppnå detta har de strävat efter att utforma sina danser och tillhörande kläder så att alla kan känna sig bekväma med att vara med. Detta har glädjande nog resulterat i att fler killar har sökt sig till dem och att båda kön nu finns representerade i dansgruppen.”

Läs artikel i Ny Teknik om priset >>>
www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article252331.ece


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Startsidan, Stipendier

Laila Olsson och Martina Nilsson får Ulla-Britt Bergkvists stipendium

$
0
0

Chalmeristerna Laila Olsson och Martina Nilsson belönas med Ulla-Britt Bergkvists stipendium, som nu delas ut för sjunde och sista gången.
De får 50 000 kronor vardera för att kunna genomföra sina examensarbeten i Bolivia.
– Det känns overkligt och fantastiskt kul! säger en glad Martina Nilsson (bilden t h).
Hon är 28 år gammal och pluggar till civilingenjör i väg- och vattenbyggnad på Chalmers. De senaste två åren har hon läst masterprogrammet Design and Construction Project Management. Laila Olsson, 29, är även hon blivande civilingenjör i väg- och vattenbyggnad, men studerar på masterprogrammet Environmental measurements and assessments.

Chalmeristbloggen tog chansen att ställa några frågor till de färska stipendiaterna, som precis hunnit smälta det glada beskedet.

Berätta lite om er själva!
– Jag kommer från Surahammar men har bott i Göteborg sedan 2004. Sjunger, fotograferar och skapar saker med händerna. Är intresserad av människor, kultur och politik. Älskar att laga mat, baka bröd och förstås att inmundiga dessa kreationer i glada vänners lag, berättar Laila.
– Jag flyttade till Göteborg 2006. Dessförinnan bodde jag i ett litet, litet samhälle som heter Ödeborg. Det ligger alldeles innanför Dalslandsgränsen, 25 kilometer norr om Uddevalla. Beachvolleyboll är mitt största intresse och jag både tränar och tävlar. Segling är också kul även om dagarna på havet varit lätträknade sedan jag började på Chalmers och blev förälskad i strandbollssporten, berättar Martina.

Hur fick ni reda på att Ulla-Britt Bergkvists stipendium finns?
– Jag har noggrant studerat sidan på studentportalen om stipendier att söka, säger Laila.
– Laila berättade det för mig, säger Martina.

Vad skulle ni ha sagt till Ulla-Britt om ni kunnat träffa henne i dag?
– Tusen tack, Ulla-Britt! Det känns fint och glädjande att bli uppmuntrad av dig som banat väg för dagens kvinnor på Chalmers. När det kommer till jämställdhet så ser det ljusare ut nu, men det finns fortfarande förbättringspotential! säger Laila (t v).
– Jag hade gett henne en rejäl kram och sagt: ”Tack så hemskt mycket! Du förstod hur utvecklande det kan vara att skriva sitt examensarbete i ett annat land och valde att uppmuntra det. Det tycker jag är osjälviskt och fint. Och om jag kvalificerar mig till SM i beachvolleyboll i sommar och lyckas lära min sambo att segla så kommer det delvis vara tack vare dig!”, säger Martina.

Vad ska ni göra för pengarna?
– Köpa en ordentlig kamera så jag kan fotografera under resten av resan. Betala hyran och diverse andra nödvändigheter, nu när det enda intresset CSN har av mig är att jag ska betala tillbaka ett rejält lån. Vi har nu dessutom möjlighet att se oss om i Bolivia mer än vi hade tänkt från början så det ska vi också göra, berättar Laila.
– Vi kommer dels kunna resa mer inom Bolivia än vi planerat från början. Jag kommer dessutom unna mig att vara ledig större delen av sommaren. Har inte haft mer än två veckors sammanhängande semester sedan jag började på Chalmers och i höst kastas jag ut i arbetslivet. Ledigheten kommer fyllas med beachvolleyboll och bra böcker. Och segling, berättar Martina.

Hur ser framtidsplanerna ut?
– Jag vill arbeta för att förbättra situationen för människor och miljö, lokalt eller runt om i världen, i liten eller större skala, genom att kombinera ingenjörskunskaper med humanistiska kvaliteter och intressen, förklarar Laila.
– Jag hoppas få ett jobb där jag inte bara kommer kunna få användning för min ingenjörsutbildning utan även utlopp för mitt intresse för människorna som berörs av tekniken. Vart en sådan anställning kan finnas vet jag inte riktigt än. Men jag håller utkik och tänker leta träget, säger Martina.

Stipendiet delas ut till minne av chalmeristen och civilingenjören Ulla-Britt Bergkvist, som vid sin bortgång 2004 testamenterade 735 000 kronor till Chalmers Vänner. Hennes önskan var att stärka kvinnliga chalmeristers ställning på arbetsmarknaden genom studier eller examensarbeten vid utländska universitet.

Foto: Privat

Läs mer om Ulla-Britt Bergkvists stipendium >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/chalmers-vanner/stipendier/Sidor/Ulla-Britt-Bergkvists-stipendium.aspx

Tidigare års stipendiater >>>
2007 – Linnéa Saksi, Arkitektur, och Anna Peterson, Teknisk design
2008 – Ida Sellstedt, Arkitektur, Anna Elofsson, Industriell ekonomi, och Anne Elerud-Tryde, Industriell ekonomi
2009 – Pernilla Hagbert, Arkitektur, Linda Noreheim, Teknisk fysik, och Ida Karlsson, Väg- och vattenbyggnad
2010 – Hélène Fourniere, MSc Design for sustainable development, Katarina Bäcklund, Väg- och vattenbyggnad, och Sandra Norén, Industriell ekonomi
2011 – Therese Larsson, MSc Business Design, och Hanna Lindfors, MSc Geo and water engineering
2012 – Erica Henrysson, Arkitektur och teknik, Ida Helgegren, Bioteknik, MSc Industrial Ecology, och Helena Siltberg, Bioteknik, MSC Innovative and Sustainable Chemical Engineering


Postat i:Chalmers Vänner, Fundraising, Karriär, Nytt om chalmerister, Startsidan, Stipendier

Ninva Shamoun och Michael Andersson prisas av Microwave Road

$
0
0


2012 års Microwave Road-stipendium till bästa examensarbete inom “Antenn- och mikrovågsteknik” har tilldelats Ninva Shamoun för hennes examensarbete “Wildfire Detection using RF-technology” och Michael Andersson för hans examensarbete “Noise Characterisation of Graphene FETs”.

Prisceremonin skedde i samband med workshoppen Swedish Antenna Veterans’ Day som hölls i anslutning till konferensen EuCAP 2013, torsdagen den 11 april.
Respektive stipendium består av ett diplom samt 10 000 kronor.
Studenterna har båda utbildats på Chalmers masterprogram Wireless, Photonics and Space Engineering. På bilden ses Ninva Shamoun och Michael Andersson tillsammans med Microwave Roads ordförande Ingmar Andersson.
Microwave Road är ett nationellt kluster med fokus på internationell mikrovågsteknologi och marknadsutveckling, och förenar akademi, näringsliv, forskningsinstitut och myndigheter.

Foto: Jan-Olof Yxell

Läs mer om Microwave Road >>>
www.microwaveroad.se

Läs mer om masterprogrammet Wireless, Photonics and Space Engineering >>>
www.chalmers.se/en/education/programmes/masters-info/Pages/Wireless-Photonics-and-Space-Engineering.aspx


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Startsidan, Stipendier, Teknikaliteter

De får John Ericsson-medaljen 2013

$
0
0


Sex nyutexaminerade chalmerister har belönats med den anrika John Ericsson-medaljen 2013.
Eskil Nilsson, Jens Johansson, Malin Lindén, Klas Jareteg och Oskar Thulin tog emot sina utmärkelser vid en finstämd utdelningsceremoni i Chalmersska huset den 3 maj.
Den sjätte medaljören, Petter Näsholm, hade tyvärr inte möjlighet att närvara.
John Ericsson-medaljen instiftades redan år 1897 till minne av den svensk-amerikanske ingenjören och uppfinnaren John Ericsson, efter ett initiativ av chalmersstudenten Claes Adolf Adelsköld.
Vid en insamling av medel till en staty av John Ericsson hade Adelsköld fått in en anonym donation på 4 000 kronor. Eftersom statyfrågan redan var löst bestämdes istället att donationen skulle användas till bildande av stipendier för att hedra Ericssons minne.
En mindre del av stipendiefonden får användas till medaljer med John Ericssons bild att ges till ”deraf förtjänta elever” efter examina.

De främsta belönas
Medaljerna delas ut till de främsta som föregående år erhållit civilingenjörs- eller arkitektexamen. Kriterierna och antalet medaljörer har förändrats under åren.
För att bli en av de nu sex medaljörerna krävs bland annat kombinationen mycket höga betyg och hög studietakt.
Av 699 utfärdade examina 2012 klarade endast ett tjugotal de högt ställda kriterierna. Bland dem utsågs sex medaljörer efter noggrann granskning.

Finstämd utdelningsceremoni
Utmärkelsen delades ut vid en finstämd ceremoni den 3 maj i Chalmersska huset i närvaro av professor Maria Knutson-Wedel, vicerektor för grundutbildningen, samt medaljörernas stolta anhöriga.
Förutom den påkostade medaljen i silver med deras namn ingraverat, hedrades medaljörerna med diplom och Margaretha Jönsson Runviks bok ”John Ericsson – resan mot solen” (Förlaget Pärlemor).

Rundvandring i Chalmersska huset
Inför utdelningen erbjöds medaljörer och anhöriga även en guidad visning i de historiska lokalerna i Chalmersska huset, som innefattar William Chalmers representationsvåning samt de nyligen renoverade banklokalerna efter den tidigare ägaren SEB. Här finns bland annat ett magnifikt bankvalv med kristallkronor.
Utdelningsceremonin i Chalmersska husets salonger avslutades med lunch i den vackra matsalen för medaljörerna och deras anhöriga.

Fortsätter som doktorander
Av årets sex medaljörer har Klas Jareteg och Oskar Thulin valt att fortsätta sina akademiska karriärer som doktorander inom nukleär teknik respektive termo- och fluiddynamik.
– Att få ta emot John Ericsson-medaljen är hedrande och glädjande. För mig är den inte bara en belöning för en lyckad studietid utan ger även mycket motivation för framtiden. Efter fem intressanta och givande år som student ser jag nu fram emot ytterligare fem som doktorand, säger Klas Jareteg.
Han ser med glädje tillbaka på sin studietid:
– Miljön på Teknisk fysik är fantastiskt stimulerande. Lärarna lägger mycket tid och energi på undervisningen. Mycket av inspirationen och av det jag lärt mig kommer också från studiekamraterna. Jag känner mig privilegierad att ha fått dela min studietid med många goda vänner.

Utbytesår i Seattle en höjdpunkt
Oskar Thulin pluggade maskinteknik på Chalmers och fortsatte med masterprogrammet Applied Mechanics. Samtidigt läste han kurser på Handelshögskolan och universitetet i Karlstad. Ett års utbytesstudier vid University of Washington i Seattle blev det också.
– Studietiden vid Chalmers har varit både givande och många gånger ett nöje, givetvis med många intressanta och bra kurser men även med allt positivt som ges möjlighet till runt omkring. Utbytesåret i Seattle genom World Wide-programmet var en av de absoluta höjdpunkterna, och även det lyckade examensarbetet som senare ledde till doktorstjänsten inom samma område, säger Oskar Thulin.
Sedan i somras är Oskar doktorand inom energieffektivisering av flygmotorer på avdelningen för strömningslära vid institutionen för tillämpad mekanik på Chalmers.
– I ett industriellt projekt tillsammans med Airbus utvecklar vi framtidens flygmotorer där en minskad bränsleförbrukning står i fokus för att minska miljöpåverkan. I en bransch där kostnaden för bränsle är dominerande leder vår forskning även till betydande kostnadsreduceringar för flyg generellt.
John Ericsson-medaljen ser han som ett kvitto på att det lönade sig att lägga ner så mycket energi på studierna.
– Det inspirerar till att ännu mer aktivt söka varje chans till utveckling och motiverar till att jobba även ännu hårdare framöver, säger Oskar Thulin.

Vardagen viktig
Även Malin Lindén har stannat kvar på Chalmers, nu som projektassistent på avdelningen för skogsindustriell kemiteknik.
– Projektet är i samarbete med ett företag som heter Xylophane AB som producerar en effektiv och miljövänlig barriär i förpackningar, förklarar hon.
Malin minns många höjdpunkter från sin studietid, särskilt kårlivet, bioteknikdagarna och utbytesåret i USA.
– Men viktigt var såklart också vardagen med intressanta föreläsningar, rapportskrivande och problemlösning, säger Malin Lindén.

”Roligt och ärofullt”
Eskil Nilsson arbetar i dag på konsultbolaget McKinsey & Company, som hjälper organisationer att lösa olika frågeställningar och att genomföra långsiktiga förbättringar. Det har gett honom stor nytta av de erfarenheter av problemlösning som åren på Chalmers gav.
– Det känns väldigt roligt och ärofullt att bli tilldelad John Ericsson medaljen, och det blir ett fint minne från tiden på Chalmers, säger Eskil Nilsson.

Medaljen ett erkännande
Jens Johansson fick jobb som beräkningsingenjör på teknikkonsultbyrån ÅF efter att han utexaminerades som civilingenjör i maskinteknik med en master i Naval Architecture and Ocean Engineering.
– Min tid på Chalmers har varit rolig och utvecklande. Det gav mig en bra grund att stå på när jag nu befinner mig ute i arbetslivet.
Beskedet om att han fått John Ericsson-medaljen gjorde honom mycket förvånad och väldigt glad.
– Det känns som ett erkännande för alla de timmar jag lagt ner på mina studier, säger Jens Johansson.

Fick drömjobb på Google
En av årets medaljörer kunde tyvärr inte närvara vid utdelningsceremonin. Petter Näsholm har hunnit flytta till USA där han i dag har ett drömjobb som systemutvecklare på sökjätten Google.

Text: Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell

Här är de sex toppstudenter som belönas med John Ericsson-medaljen i år, från vänster på bilden:
Eskil Nilsson, Maskinteknik – Masterprogram: Applied Mechanics
Jens Johansson, Maskinteknik – Masterprogram: Naval Architecture and Ocean Engineering
Malin Lindén, Bioteknik – Masterprogram: Biotechnology
Klas Jareteg, Teknisk fysik – Masterprogram: Nuclear Engineering
Oskar Thulin, Maskinteknik – Masterprogram: Applied Mechanics
Petter Näsholm (saknas på bilden), Datateknik – Masterprogram: Computer Science, Algorithms, Languages and Logic

Läs mer om John Ericsson-medaljen >>>
student.portal.chalmers.se/sv/karriar-jobb/Sidor/John-Ericsson-medaljen.aspx


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Startsidan, Stipendier

Högtidlig utdelning av Rune Anderssons stipendium

$
0
0


Chalmeristerna Tomasz Matuszczyk (IT08), Lillian Ong (MSc00) och Patricia Conceicao De Morais (MSc06) belönas med det prestigefyllda Rune Anderssons stipendium på vardera 500 000 kronor.
De stolta stipendiaterna tog emot sina utmärkelser vid en högtidlig ceremoni i Chalmersska huset den 5 juni.
– Stipendiet ger mig chansen att förverkliga en livslång dröm, säger Tomasz Matuszczyk.

Ceremonin inleddes med en kort välkomsthälsning av Marianne Gyllensten, fundraiser på Chalmers, och fortsatte med tal av Chalmers rektor och vd, Karin Markides, och donatorn Rune Andersson (V68).
Rune Andersson berättade underhållande om sin långa erfarenhet som företagsledare och entreprenör och förklarade att det behövs fler personer som vill bredda sin ingenjörskompetens med studier i ekonomi och ledarskap.
– Det behövs fler med den analytiska bakgrund ni har i ekonomivärlden. Och inom ekonomin behövs en grundläggande förståelse för ingenjörsvetenskap. Med det här stipendiet har jag velat stödja människor som vill ta ett steg framåt och bygga broar mellan industri och ekonomi. Det är viktigt att inte enbart gå på djupet, utan även sträva horisontellt, sa Rune Andersson.

Han rekommenderade också de nyblivna stipendiaterna att söka sig till Asien:
– Det är viktigt att fler av oss studerar i Asien. De asiatiska länderna är mycket viktigare att lära känna för dagens unga generation. Men jag hoppas att ni hittar en utbildning ni trivs med. Jag är övertygad om att ni är en god investering – för både mig och Chalmers, sa den erfarne entreprenören och finansmannen.

Chalmers rektor och vd, Karin Markides, betonade stipendiets betydelse och tackade stipendiaterna för att de haft modet att söka det:
– Stipendiet är inte bara en extra möjlighet i er egen karriär, utan kan också tjäna som inspiration för de studenter som kommer efter er. De inslag som ni nu bygger på er kompetens med är något som gör er till framtidens ledare. Rune Andersson har verkligen förstått det, sa Karin Markides bland annat.
Hon passade också på att framföra en personlig hälsning från Xinhao Xu, mottagare av Rune Anderssons stipendium 2009, som hon träffat nyligen i Washington.

Därefter var det dags för årets huvudpersoner att stiga fram och ta emot diplom och blommor, och hålla varsitt kort tacktal.
Lillian Ong har en masterexamen i Industrial Engineering från Chalmers. Hon har genom åren behållit kontakten med högskolan och siktar nu på en MBA.
– Jag känner en oerhört stor tacksamhet och ödmjukhet över att ha fått stipendiet. Det är väldigt roligt att vara tillbaka i Göteborg och på Chalmers efter 13 år, säger Lillian Ong.
I sitt tacktal talade hon bland annat om vikten av kvinnliga förebilder i näringslivet:
– Jag hoppas kunna bidra till det och vara en inspirerande förebild för andra kvinnor, sa hon.

Patricia Conceicao De Morais lämnade Chalmers med en masterexamen 2006 och planerar nu att genomföra en MBA-utbildning i London. I sitt tacktal berättade hon avslappnat om varför hon valde att bli civilingenjör:
– Jag ville inte bli astronaut, jag ville bygga rymdskepp! Så här i efterhand har jag inte skickat ut några människor i rymden, men jag har bidragit till att öka antalet mobiltelefoner i världen, sa hon med anspelning på sin långa erfarenhet på telekomjätten Ericsson.
Nu vill hon bredda sig bortom telekommunikationsområdet, och drömmer även om att starta och driva företag i framtiden:
– Jag är glad och stolt över att Chalmers vill hjälpa mig på vägen, säger Patricia Conceicao De Morais.

Tomasz Matuszczyk var en erfaren entreprenör redan när han lämnade Chalmers 2008 som nybakad civilingenjör i informationsteknik. Han är mannen bakom onlinebokningstjänsten Tablefinder som blev mycket uppmärksammad. De senaste åren har han varit med om att utveckla Spaniens svar på Facebook, Tuenti, till en av landets största sociala mötesplatser.
– Jag valde mellan Chalmers och Handels när jag var 18, och bestämde mig för att följa min passion för att bygga saker. Kunskaperna från Chalmers gjorde att jag kunde starta mina första egna företag, berättade Tomasz i sitt tacktal.
Nästa steg för honom är en MBA i USA.
– Stipendiet ger mig chansen att förverkliga en livslång dröm. Jag tror att tekniken kommer att förändra världen, och jag tror att den kommer att utrota fattigdomen till sist, sa Tomasz Matuszczyk.

Rune Anderssons stipendium delas i år ut för sjunde gången. Totalt har Andersson hittills donerat tolv miljoner kronor till ett stipendium i sitt namn på Chalmers. Stipendiet kan sökas för fortbildande studier i ekonomi eller juridik av den som har en chalmersexamen och några års arbetslivserfarenhet.
De flesta av dem som fått stipendiet – en exklusiv skara på 22 personer – har valt att vässa sin chalmersutbildning med en MBA utomlands.
Varje stipendium är på 500 000 kronor.

Text: Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell

Se och ladda ner bilder på FlickR >>>
www.flickr.com/photos/chalmersuniversityoftechnology/sets/72157634081645173

Så här gör du för att ladda ner en bild från FlickR:
1. Klicka på länken här ovan för att öppna bildgalleriet
2. Klicka på bilden du är intresserad av
3. Klicka på ikonen med de tre punkterna i nedre högra hörnet
4. Välj View all sizes i dropdownmenyn som öppnar sig
5. Välj storlek och ladda ner
6. Spara filen på din egen hårddisk
7. Klart!









Postat i:Chalmers Vänner, Fundraising, Karin Markides, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Stipendier

Marcus Holgersson får Wallanderstipendium

$
0
0

Chalmeristen Marcus Holgersson får nu Wallanderstipendiet för sin forskning om Intellectual Property (IP) Management. Stipendiet innebär tre års finansierad forskning som han med spänning ser fram emot. Marcus hoppas att stipendiet ska möjliggöra gästforskning vid några av världens bästa universitet, även om basen förblir vid Chalmers.

Marcus Holgersson

Det är Jan Wallanders och Tom Hedelius stiftelse samt Tore Browaldhs stiftelse som delar ut Wallanderstipendiet till unga framstående doktorer som nyligen disputerat. Tanken är att stipendiaten ska få möjlighet att uppnå docentkompetens under en fullt finansierad treårsperiod. Marcus Holgersson, som disputerade hösten 2012, är glad över att nu i lugn och ro kunna fokusera på sin forskning utan att ständigt behöva leta ny finansiering.

– Det känns kul och uppmuntrande att min forskning uppskattas på det här viset. Wallanderstipendiet erbjuder en unik möjlighet eftersom att det är ett personligt stipendium, något som ger stor frihet att bygga upp forskning kring ens egna intressen, berättar Marcus.

Fortsatt forskning om IP Management

Hans forskningsområde, IP Management, handlar om hantering av exempelvis patent och copyright relaterat till teknik- och affärsstrategier.

– Jag kommer att arbeta vidare med min forskning kring IP Management och IP som verktyg för innovationsstyrning. Det ska bli spännande att planera de här tre åren, säger Marcus.

Basen för forskningsarbetet förblir Chalmers där Marcus även ger ett antal kurser inom sina ämnesområden.

– Jag hoppas och tror dock att stipendiet ska möjliggöra ett antal utlandsvistelser som gästforskare vid några av världens bästa universitet, ler Marcus.

Mer om Marcus forskning

Mer om Wallanderstipendiet


Postat i:Forskning från Chalmers, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Stipendier, Teknikaliteter

10 000 till angeläget exjobb

$
0
0


Stefan Lundblad och Linda Nilsson får 5 000 kronor vardera ur SWECO Theorells jubileumsfond för sitt examensarbete om luftburna partiklar i operationsrum.

En ren omgivning under operation är en självklarhet och hittills har god ventilation och sterila kappor i zonen närmast patienten varit lösningen.
– Men bara några meter bort har det inte funnits samma krav på kläder och renhet. Därför är det av stor betydelse att undersöka hur partiklar sprids mellan olika zoner i operationssalen, berättar Stefan Lundblad (t h).

– Vi har tittat på hur mycket partiklar som framkallas då operationspersonalen använder s.k. diametriutrustning, en sorts svetsverktyg för att bränna hud. Det finns misstankar om att röken är hälsofarlig, men ännu finns inga bevis. Våra resultat visar att diametri-röken inte bara tränger igenom ansiktsmasken, utan även sprider sig till alla övriga delar av rummet.

Mätningarna utfördes under ett 10-tal operationer och i ett flertal operationssalar. Diametriutrustningen användes ibland upp till en timme och förutom rök spreds även en mycket dålig lukt.
– Ofta var det mellan 8-10 personer i rummet och vi använde oss av tre olika mätare för att kartlägga partikelspridningen. Exempelvis hade kirurgen alltid en slang kopplad till sin pannlampa, så att vi i stort sett kunde mäta hans inandningsluft.

– Särskilt sjuksköterskorna uttryckte sin oro för de eventuella riskerna med diametri-röken. Vår undersökning visar också tydligt att det behövs bättre ventilation och att man bör försöka använda fler lokala utsug för att minska spridningen, tillägger Stefan Lundblad.

Ur motiveringen:
SWECO Theorells har för år 2013 beslutat att tilldela teknologerna Linda Nilsson och Stefan Lundblad medel ur Theorells jubileumsfond för förtjänstfullt examensarbete inom ämnesområdet installationsteknik. Stipendiebeloppet uppgår till 5 000 kr vardera.

Text och porträttbild: Karin Ljungklint
Foto från prisutdelningen: Johan Kensby

Bildtext: Stefan Lundblad och Linda Nilsson tar emot stipendiet av Per Vämsjö, SWECO.


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Stipendier

Jonas Lundgren får Energiförbättrings stipendium

$
0
0


V-teknologen och chalmeristen Jonas Lundgren är årets mottagare av Mölnlyckeföretaget Energiförbättring Västs stipendium.
Stipendiesumman på 20 000 kronor är tänkt att användas för att förkovra sig inom ämnet energieffektivisering genom studier och resa.
Jonas Lundgren tog emot sin utmärkelse i samband med en middag på Restaurang Kometen i Göteborg i maj.
Han började sin bana på Arkitektur och teknik och läser nu masterprogrammet Structural Engineering & Building Technology på Chalmers. I höst påbörjar han ett kombinerat examensarbete på institutionerna Energi och miljö samt Arkitektur. I sitt examensarbete ska Jonas Lundgren studera byggnaders energieffektivitet med fokus på inomhusklimat, materialprestanda och livscykelanalys.

jonas_lundgren_blommor_250pxModerna klimatsystem och kretsloppstänkande
I sin ansökan berättar Jonas om sitt intresse för moderna klimatsystem och kretsloppstänkande. Under grundutbildningen genomförde han flera studentprojekt med denna inriktning, bland annat om passivhus i Biskopsgården och ett miljöprogram för Östra sjukhuset.

Delas ut för andra gången
Energistipendiet delas i år ut för andra gången. Det bygger på en donation från chalmeristen Johan Ahlgren (V83), som grundade Mölnlyckeföretaget Energiförbättring Väst AB 1991.
– Vi valde att ta fram det här stipendiet i samarbete med Chalmers för att kunna bidra till ett energisnålt byggande med bibehållen inomhuskomfort för de boende. Stipendiet är också ett personligt tack för Chalmers betydelse för min egen karriär och utveckling, och därmed även för mitt företag och vår personal. Chalmers har skapat en ytterst viktig plattform i mitt liv, säger Johan Ahlgren.

Var med och utvecklade Halo
Precis som fjolårets stipendiat Cajsa Lindström är Jonas Lundgren engagerad i i Halo Team Sweden, som representerade Chalmers med sitt soldrivna och energisnåla hus i tävlingen Solar Decathlon i Kina. Finalen gick av stapeln första veckan i augusti, då huset granskades och bedömdes av jury och allmänhet på plats i kinesiska Datong. Jonas Lundgren ansvarade för solceller, ritningar och lufttäthet i utvecklingen av studentboendet Halo, som kännetecknas av sin runda utformning.
Äventyret slutade med en fin tredjeplats och genomgående höga poäng.

Juryns motivering
”Jonas har visat ett stort intresse för Energiförbättrings systemlösningstänk med mottot Jakten på nollpunkten. Med Jonas genuina engagemang, och sitt deltagande i Solar Decathlon China med målet att skapa energieffektiva hus i Kina, ser vi Jonas som en värdig stipendiat”, skriver juryn i sin motivering.
jonas_lundgren_600px_bw
Ceremoni på Kometen
Energiförbättrings stipendium delades ut på göteborgsrestaurangen Kometen, som sedan hösten 2009 drivs av stjärnkrögarna Leif Mannerström samt bröderna Christer och Ulf Johansson. I samband med stipendieutdelningen bjöds Jonas Lundgren på pytt i panna med traditionella tillbehör.
Målet är att varje år utse en stipendiat som uppfyller kriterierna om ”brinnande intresse för energiteknik och energisnålt byggande med boendekomfort.”
Stipendiet kan sökas av tredje- eller fjärdeårsstudenter på civilingenjörsprogrammet i väg- och vattenbyggnad eller masterstudenter med inriktning mot energi- och miljötänkande.
Energiförbättring Västs motto ”Jakten mot Nollpunkten” innebär att med energieffektivisering och energieffektiva hus nå målet att en byggnad ska vara i det närmaste självförsörjande på energi. En god bit på vägen i detta har man nått i den egna fastigheten som i våras belönades med Europeiska kommissionens pris Green Building Partner Award 2013.

Foto: Energiförbättring Väst AB. På bilden längst upp skakar donatorn och entreprenören Johan Ahlgren (t v) hand med Jonas Lundgren.

Läs mer om Energistipendiet >>>
student.portal.chalmers.se/sv/studentliv/ekonomi/stipendier/Sidor/energiforbattring_vast_ab.aspx

Läs om 2012 års stipendiat Cajsa Lindström i Chalmeristbloggen >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2012/06/20/cajsa-lindstrom-far-helt-nytt-energistipendium

Läs mer om Energiförbättring Väst AB >>>
www.efvab.se

Läs mer om Green Building Partner Award 2013 >>>
www.vvsforum.se/index.php3?use=publisher&id=8507

Läs mer om fundraising på Chalmers och hur du kan bidra >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/fundraising


Postat i:Chalmers Vänner, Fundraising, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Stipendier, Teknikaliteter

Arne Sjögrens pris till Samuel Lara-Avila

$
0
0


Chalmersforskaren Samuel Lara-Avila hedras med Arne Sjögrens pris, som delats ut för första gången.
Priset på 30 000 kronor går till den mest nyskapande avhandlingen inom nanovetenskap, och infördes till minne av chalmeristen Arne Sjögren (F68).
Vid sin bortgång 2012 testamenterade han 370 000 kronor till Chalmers, pengar som nu legat till grund för det nya priset i hans namn.
– Det är en ära att få priset och jag känner mig mycket hedrad. Det är väldigt stimulerande att veta att andra tycker att ens forskning är den mest innovativa 2012, säger Samuel Lara-Avila.
Chalmers förste mottagare av Arne Sjögrens pris blev först överraskad när han fick den positiva nyheten:
– Jag kände inte till priset innan och visste inte ens att jag hade nominerats. Sen blev jag väldigt glad och lycklig över att få forska inom ett så hett ämne som grafen, säger Samuel Lara-Avila.
Han tog emot utmärkelsen vid en ceremoni i samband med styrkeområde nanos konferens på Carlstens fästning på Marstrand i juni. Där var Samuel Lara-Avila också en av de inbjudna talarna.
– Jag hade förmånen att få presentera min avhandling och dela talarstol med ansedda forskare från hela världen, berättar han.

Kom till Chalmers 2006
Han kommer från Mexico där han utbildade sig till mekatronikingenjör. Samuel tog sin examen 2005 och tillbringade därefter ett år som erasmusstudent i nanoteknologi vid KU Leuven i Belgien. Han kom till Chalmers 2006 för att gå masterprogrammets andra år, och knöts till avdelningen för tillämpad kvantfysik vid institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, där han fortfarande är verksam.
På fritiden tycker Samuel om att sparka fotboll.

Belönas för sin avhandling
Nu får han Arne Sjögrens pris för sin doktorsavhandling ”Magnetotransport characterization of epitaxial graphene on SiC”.
– Den handlar om att producera och identifiera ett tvådimensionellt material – grafen – på ytan av ett tredimensionellt material, kiselkarbid, förklarar Samuel och berättar att hans forskning har kopplingar till Andre Geim och Konstantin Novoselov som fick Nobelpriset i fysik 2010 för sin upptäckt av grafen.
– Grafen är bara ett atom-lager tjockt och ofta benämnt som det tunnaste och starkaste material som finns på jorden.

Fortsätter på Chalmers
Samuel Lara-Avila fortsätter som forskarassistent inom forskargruppen på MC2. Nyligen fick han också en vetenskaplig artikel skriven tillsammans med hans handledare Sergey Kubatkin, biträdande professor i kvantkomponentfysik på Chalmers, publicerad i den högrankade tidskriften Nano Letters.
– Förutom grafen tittar vi också i lågdimensionella system efter nya material, nya tillämpningar och i slutändan nya fysikaliska fenomen, säger Samuel.

Text: Michael Nystås
Foto: Michael Simoen och Hans Block

Om Arne Sjögrens pris >>>
I sitt testamente valde chalmeristen Arne Sjögren (F68) att donera 370 000 kronor till nanoforskarna på Chalmers.
– Vi är mycket tacksamma för donationen och över möjligheten att förvalta den till gagn för forskningsområdet, säger professor Anders Palmqvist, co-director för styrkeområde Nanovetenskap och nanoteknologi.
Arne Sjögrens pris går till den mest nyskapande nanorelaterade doktorsavhandlingen från det gångna året. Utmärkelsen delas ut för första gången 2013.
– Arnes generositet är mycket värdefull i vår strävan att stärka Chalmers forskning på området, säger Anders Palmqvist.

Läs mer om Samuel Lara-Avilas avhandling >>>
publications.lib.chalmers.se/publication/157226-magnetotransport-characterization-of-epitaxial-graphene-on-sic

Läs mer om Arne Sjögren och hans testamente >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2013/03/20/arne-testamenterade-370-000-till-chalmers


Postat i:Chalmers Vänner, Forskning från Chalmers, Fundraising, Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Stipendier

Fler betalande studenter till Chalmers

$
0
0


Just nu välkomnas årets internationella studenter till Chalmers genom en rad mottagningsaktiviteter samlade under epitetet ”Welcome week”.
150 studenter från länder utanför EU och EES har betalat studieavgift, 21 fler än hösten 2012.

Flest betalande från Kina och Indien
Drygt tvåtusen studenter har antagits till masterprogrammen, varav hälften är chalmerister sedan tidigare. Den andra hälften är nya som studenter på Chalmers.
Gruppen nya kan delas in i tre, dels 486 avgiftsbefriade studenter, huvudsakligen från Europa och Sverige, dels 150 betalande studenter från länder utanför EU och EES. Av de 150 studenterna har 64 själva finansierat utbildningen och 86 har fått studieavgiften helt eller delvis finansierad via stipendier (se mer information om stipendier nedan). De betalande studenterna kommer framför allt från Indien och Kina.

41 masterprogram
Hur många som till slut påbörjar sina tvååriga masterstudier blir klart när registreringen stänger om några veckor. Bland Chalmers 41 masterprogram är Automotive Engineering och Computer Systems and Networks de mest sökta programmen.
Dessutom är 414 utbytesstudenter antagna inom utbytesavtal som Erasmus och andra avtal, för att studera på Chalmers en eller två terminer. Majoriteten av dessa studenter kommer från Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien.

Smygstartade i tisdags
”Welcome week” smygstartade i tisdags med mottagning på Göteborgs båda flygplatser. I dag är det ”Campus day”.
Aktiviteterna under veckan handlar om att ge de nya studenterna en bra start på den nya tillvaron som internationell student i Sverige.
– Jag är oerhört glad över intresset för att läsa här på Chalmers, inte minst bland internationella studenter. De förstår kanske inte själva hur betydelsefulla de är för kvaliteten på utbildningen vid Chalmers som helhet. De för med sig sina perspektiv och bidrar i varje diskussion med sina tankar, säger Maria Knutson Wedel (t h), vicerektor för grundutbildningen.

Läs mer om Welcome Week >>>
www.chalmers.se/en/education/studying-at-Chalmers/Pages/Welcome-week.aspx

Fakta om stipendier och avgifter:
Studieavgiften på Chalmers är 70 000 kr per termin. Två program inom arkitektur har högre avgift, 95 000 kr per termin.
Chalmers stipendieprogram har finansierat studieavgiften för 27 studenter.
Genom Svenska institutet och Internationella Programkontoret finansierar svenska staten stipendier till 42 studenter.
Chalmers erbjuder också stipendier finansierade av donationer från företag, stiftelser och privatpersoner som täcker hela eller delar av studieavgiften, och som har gjort det möjligt för ytterligare 17 studenter att läsa här.

Kontakt:
Lotta Rydberg, fakta om studenter och stipendier, 031-772 2568, lotta.rydberg@chalmers.se
Maria Knutson Wedel, vicerektor för grundutbildningen, maria.wedel@chalmers.se
Lennart Josefson, masterprogramansvarig Automotive Engineering, 031-772 1507, lennart.josefson@chalmers.se
Elad Schiller, masterprogramansvarig Computer Systems and networks, 031-772 1052, elad.schiller@chalmers.se


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Stipendier

Stipendiater träffade sina sponsorer i Chalmersska huset

$
0
0


Internationella stipendiater från fem länder mötte företagen och människorna som sponsrar deras studier i Chalmersska huset häromveckan.
Under lättsamma former intogs afternoon tea i de anrika salongerna där en gång William Chalmers gått.
– Det hade inte varit möjligt för mig att stå här i dag utan stipendiet. Tack för den uppskattning ni visar mig. Jag är verkligen hedrad, sa Xuebo Wang som är på Chalmers på stipendium från Mölnlycke Health Care.

Det var för att fira stipendiaterna och tacka sponsorer och givare som Chalmers bjöd in till en sen eftermiddag i Chalmersska huset den 18 september. På plats fanns 22 stipendiater och representanter från Ericsson, Flexlink, Mölnlycke Health Care, Volvo Car Corporation, Volvo Group, Volvo Global Trucks Technology och Volvo IT. Dessutom medverkade representanter för US Friends of Chalmers och Chalmers MasterCard.
Entreprenören och filantropen Sievert Larsson var också särskilt inbjuden. Han har donerat pengar till ett stipendium i sitt eget namn, riktat till thailändska ungdomar som vill läsa in en masterexamen på Chalmers.
– En glädjens dag, som Peter Lindwall, fundraiser, sa när han hälsade alla välkomna.

Studenter från 60 länder
Chalmers har i dag studenter från totalt 60 länder och kan med fog kalla sig för en internationell högskola. Något som Karin Markides, rektor och koncernchef, lyfte fram i sitt öppningstal:
– Chalmers har vandrat en lång väg, och haft olika roller i samhället, men alltid med en stark relation till omvärlden. Styrkan i vår historia, de starka kopplingarna ute i världen, vårt starka alumninätverk och vår öppenhet är stora fördelar. Det får oss också att stå lite mer på tå än alla andra, och jag tror att det gör skillnad, sa Karin Markides.
Till de närvarande stipendiaterna sa hon:
– Vi vill inte bara kunna erbjuda er kunskaper genom våra utbildningar, utan också en möjlighet att utvecklas till förändringsagenter för världen. Det är stora ord, men ni kan vara det på många olika sätt – genom möten över gränser och ämnesområden, sa hon bland annat.
En förutsättning för att Chalmers ska lyckas med det är att vara en internationell högskola.
– Utan att ha kopplingar till alla delar av världen går det inte. När studieavgifterna för utomeuropeiska studenter infördes blev det svårare. Som tur är möter vi stor förståelse från både privatpersoner och näringsliv för detta, och vi har fått stöd som gett oss möjlighet att erbjuda stipendier som finansierar hela eller delar av studieavgiften.
Karin Markides vände sig också direkt till de närvarande donatorerna och sponsorerna:
– Jag vill tacka er alla för de insatser ni gör. Det betyder mer än vad ni kan föreställa er, sa hon.

”Internationella studenter en oerhört vital del av vårt DNA”
Maria Knutson Wedel, vicerektor med ansvar för grundutbildningen, anknöt i sitt korta anförande till vad rektor hade sagt:
– Karin uttryckte det som är Chalmers själ. Inom högre utbildning brukar man också tala om ”the DNA of a university”. Att ha internationella studenter på Chalmers är en oerhört vital del av vårt DNA. En annan del är utbildningens kvalitet. Min mening är att utbildningen blir så mycket bättre när vi får in perspektiv från olika delar av världen, sa hon.

Korta men rörande berättelser
Sex av de närvarande stipendiaterna höll egna minianföranden om sig själva och sina drivkrafter. Det var korta men ofta rörande berättelser. Ismael Ayala fick Chalmers Mastercards nyinstiftade stipendium tidigare i år och kom till Sverige från Mexico:
– Jag är den andre i min släkt som får en masterexamen och den förste i familjen som får chansen att studera utomlands. Jag skattar mig lycklig. Utan stipendiet hade det aldrig gått, förklarade han.

Tackade Sievert Larsson
Sievert Larsson-stipendiaten Thitipong Sansanayuth tackade Sievert Larsson i sitt tal för möjligheten att komma till Chalmers och plugga Biomechanical engineering:
– Chalmers ger mig den bästa möjligheten att få kunskaper till att kunna utveckla nya innovationer och följa min dröm. Kap kun khap, sa han.

Mötte studentrekryterare från Chalmers
Volvo Group-stipendiaten Poornima Joshi från Bangalore i Indien berättade om hur hon träffade Chalmers internationella studentrekryterare Kerstin Jönsson – eller Miss Kristin som hon kallade henne – på en utbildningsmässa i hemstaden:
– Under ett långt samtal övertygade hon mig att komma och läsa Software Engineering på Chalmers. Vi talade om att följa sitt öde och sitt hjärta, och jag tror att det var då jag förstod att Chalmers var något för mig. När jag senare också fick ett telefonsamtal från Volvo om att jag fått stipendium blev jag ännu mer säker, sa Poornima.
Hon kände sig direkt välkommen så snart hon satte ner foten på Landvetter:
– De har såna där roliga dörrar som öppnades automatiskt, odh det var som ett tecken. Jag fick känslan av att staden välkomnade mig.

Vänner rekommenderade Chalmers
Que Wang är stipendiat hos Volvo Car Corporation, kommer från Kina och har i höst påbörjat studier på masterprogrammet Electric Power Engineering.
– Jag har vänner som gått på Chalmers tidigare och de berättade att Chalmers är väldigt bra på området. Jag tog reda på mer när jag fick chansen att vara med på ett event i Shanghai, där jag träffade alumnikoordinatorn Peter Hellqvist och studentrekryteraren Cecilia Hillman. De gav mig mycket mer information och visade mig större vänlighet än jag hade räknat med, och jag bestämde mig för att söka mig hit tack vare det.
– Chalmers och stipendiet från Volvo ger mig en fantastisk möjlighet att lära känna både högskolan och Volvo. Jag ser fram mot att få nya kunskaper att använda i verkligheten. Jag kommer att vårda det, sa Que Wang.
Xuebo Wang är även han från Kina. Han är på Chalmers på stipendium från Mölnlycke Health Care, och pluggar Management and economics of innovation. Xuebo Wang hörde talas om William Chalmers redan tidigt i hemlandet.

Stolt chalmerist
Lei Ni har tilldelats stipendium från Flexlink – som han tackade varmt – och har i höst börjat sina masterstudier i Systems, Control and Mechatronics:
– Jag är chalmerist och stolt över det! utbrast han och fick omedelbart spontana applåder.
Lei Ni berättade att han hade två huvudskäl att välja Chalmers:
– Jag förstod att ni tar väl hand om era internationella studenter. Jag kunde känna det under hela ansökningsperioden och nu när jag kommit hit. Hela tiden har det funnits många officiella representanter från högskolan redo att hjälpa mig, sa han och nämnde särskilt Peter Hellqvist, fundraisern Peter Lindwall och Jens Hansson på Antagningsenheten.

Fick låna William Chalmers hatt
Gästerna underhölls sedan av William Chalmers, i skepnad av chalmeristen Philip Wramsby, som ofta uppträder som högskolans grundare i olika festliga sammanhang. Eftermiddagens mest hjärtevärmande ögonblick var nog när Sievert Larsson-stipendiaten Chantat Rungruengsaowapak glädjestrålande fick låna William Chalmers Napoleon-hatt, rock och vita peruk.
Brett leende och med ögonen glittrande av stolthet poserade han för fotografen Jan-Olof Yxell i salongerna:
– Jag har drömt om att få bära en sån här hatt i hela mitt liv, sa Chantat.
Och, se, efter endast två veckor i Sverige och på Chalmers gick hans pojkdröm i uppfyllelse. När William Chalmers tog farväl efter att ha återfått sina persedlar gjorde han det med orden:
– Kom ihåg att ingenting är omöjligt!

Se film med fler intervjuer
I filmen här ovan förklarar flera företagsrepresentanter varför de valt att stödja Chalmers med stipendier till internationella studenter:
– För det första vill vi bidra till samhället var vi än är, och eftersom vi har vårt huvudkontor i Göteborg är det ganska naturligt att samarbeta med Chalmers. Vi vill också bidra till människors välbefinnande över hela världen och till en global förståelse av olika kulturer, säger Klas Ålander, informationschef på Flexlink.
Ett par av stipendiaterna utvecklar också sina tankar om stipendierna, Chalmers och utbildningen i filmen.

Text: Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell
Video: Torgil Störner

Läs tidigare inlägg om stipendier >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/category/stipendier

Se bilderna och ladda ner de du vill ha på FlickR >>>
www.flickr.com/photos/chalmersuniversityoftechnology/sets/72157635793618376

stiptraff_ericsson_a stiptraff_ericsson_b stipendiatträff_800px_z stipendiatträff_800px_y stipendiatträff_800px_x stipendiatträff_800px_p stipendiatträff_800px_o stipendiatträff_800px_n stipendiatträff_800px_m stipendiatträff_800px_l stipendiatträff_800px_j stipendiatträff_800px_i stipendiatträff_800px_h stipendiatträff_800px_g stipendiatträff_800px_f stipendiatträff_800px_d stipendiatträff_800px_c stipendiatträff_800px_b stipendiatträff_800px_9 stipendiatträff_800px_11 stipendiatträff_800px_12 stipendiatträff_800px_13 stipendiatträff_800px_14 stipendiatträff_800px_15 stipendiatträff_800px_a stipendiatträff_800px_aa stipendiatträff_800px_8 stipendiatträff_800px_7 stipendiatträff_800px_6 stipendiatträff_800px_5 stipendiatträff_800px_4 stipendiatträff_800px_3 stipendiatträff_800px_2 stipendiatträff_800px_1


Postat i:Chalmers Vänner, Fundraising, Karin Markides, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Stipendier, Teknikaliteter

Patrik Ekheimer får nya medel till forskning om karteller

$
0
0

Chalmersforskaren Patrik Ekheimer får nu ekonomiskt anslag från Torsten Söderbergs Stiftelse som delar ut medel inom alla ekonomiska discipliner och gränsöverskridande forskning med ekonomi som utgångspunkt. Pengarna ger fortsatt finansiering under två och ett halvt år och Patrik kommer att fokusera sin forskning på karteller och konkurrenspolitik, som var ett av huvudspåren i hans doktorsavhandling från 2011.

Patrik Ekheimer porträtt 690x330

Grattis Patrik! Hur känns det?
– Tack! Det här känns väldigt kul och dessutom är det uppmuntrande att arbetet med min doktorsavhandling blir premierat.

Vad innebär anslaget för dig och din fortsatta forskning?
– Det ger mig basfinansiering under två och ett halvt år framöver. Jag kommer att fokusera min forskning kring karteller och konkurrenspolitik, vilket var ett av spåren i min doktorsavhandling. Jag kommer också att studera internationella branschsamarbeten och handelspolitik som är nya områden för mig.

Varför tror du att just du fick stipendiet?
– När jag disputerade satt professor Susanna Fellman med i betygsnämnden. Hon har bedrivit internationellt framstående forskning om karteller och var då nytillträdd professor i Business History vid Handelshögskolan i Göteborg. Tydligen gillade hon min avhandling, för hon nominerade mig till Torsten Söderbergs Stiftelse och erbjöd mig att ansvara för en större del av ett projekt som heter Karteller och handelspolitik.

Berätta mer om vad din forskning handlar om!
– Jag bedriver ekonomisk-historisk forskning kring karteller, det vill säga olika typer av samverkansavtal mellan företag. Idag är alla typer av konkurrenshämmande samarbeten strängt förbjudna, men fram till början av 1990-talet var detta lagligt om missbruk och skadliga effekter undveks. En viktig förutsättning var dock att samarbetena registrerades i de nationella kartellregistren.

I det projekt som jag arbetar med nu ska jag studera nordiska samarbeten och relatera dessa till den handels- och konkurrenspolitiska utvecklingen och här finns en spännande motsättning. Å ena sidan önskade politiker och myndigheter att gynna den inhemska industrin och stärka exporten. Å andra sidan var detta inte alltid lätt att kombinera med skärpt konkurrenspolitik och en strävan efter ökad frihandel. Konkurrens ses i grunden som något positivt. Men idag kan vi också se att ökad konkurrens inte alltid leder till bättre och mer effektiva lösningar. Så trots att forskningen är historisk till sin art, har den hög relevans för dagens ekonomisk-politiska diskussion. Förhoppningsvis kan jag bidra till att nyansera bilden av samarbeten mellan företag.

Vilka är de viktigaste resultaten du kommit fram till såhär långt?
– Jag kan redan visa att det förekom mycket omfattande samarbeten såväl inom Sverige som mellan de nordiska länderna. En stor del av dessa var inte registrerade och har därför inte noterats i tidigare forskning. Dessutom har jag noterat att samarbeten ofta påbörjades utifrån tekniska frågor och att de sedan utvecklades till att även gälla kommersiella frågor.

Vad händer härnäst?
– Just nu håller jag på med en delstudie om spånskiveindustrin. Det är en spännande bransch som etablerades i slutet av 1950-talet och var som störst i mitten av 1970-talet. Därefter har den mött hård global konkurrens. Det finns dock fortfarande kvar flera starka nordiska aktörer, exempelvis levererar en fabrik i Hultsfred stora kvantiteter spånskivor till ett välkänt svenskt möbelföretag.

Patrik Ekheimer


Postat i:Nytt om chalmerister, Stipendier

Forskningsanslag blev inspirerande japanresa

$
0
0

Chalmersforskaren Violeta Roso fick nyligen 14 000 kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse för att åka på konferens och studiebesök i Japan. På plats i Nagoya och Tokyo träffade hon många likasinnade forskare och upptäckte möjligheter för nya samarbeten, samtidigt som hon inspirerades av hur ett land med över 127 miljoner invånare kan ha en så väl fungerande logistik.

Violeta 690x800

Hej Violeta, du fick nyligen ett anslag på 14 000 kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse för att åka på konferens och studiebesök i Japan. Hur var det?
– Det var en fantastisk upplevelse! Både konferensen och studiebesöket var intressanta och jag träffade bland annat forskare som studerar områden som relaterar till min forskning om torrhamnar, alltså hamnar som förbinds med en inlandsterminal med hjälp av järnväg, där containrar kan lämnas in på samma sätt som direkt till hamnen. Jag skapade nya kontakter för eventuella samarbeten och fördelen med att medverka på konferenser är dessutom att man ofta får feedback på sitt arbete och hur man kan förbättra det.

Berätta om anslaget och varför just du fick det!
– Anslaget från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse gick under kategorin ”jubileumsanslaget” som ger bidrag till unga forskares resor till vetenskapliga konferenser och kurser. Jag kände att jag ville prova att medverka vid en ny konferens, så i våras när jag fick ett call for papers från International Symposium on Marketing, Logistics and Business som arrangeras i Nagoya bestämde jag mig genast för att skicka in en artikel – och den kom med! Att jag fick anslaget tror jag kan ha att göra med att jag har ett miljöperspektiv och fokus på nyttiggörande i min forskning.

Under konferensen presenterade du din artikel, vad handlar den om?
– Artikeln heter Barriers to innovative logistic practices. Den belyser att det finns många lyckade logistiska koncept i vissa länder eller hos vissa företag men de flesta sprids inte vidare, i artikeln försöker jag utreda varför.

Du gjorde även ett studiebesök?
– Jag var på Tokyo University of Marine Science and Technology där jag träffade professor Yutaka Watanabe som forskar på intermodala transporter och sjöfart. Han berättade om universitets verksamhet, visade mig runt på campus och vi fick tillfälle att diskutera olika möjligheter för framtida samarbete.

Vilka är dina starkaste intryck från resan?
– Japan är ett land med över 127 miljoner invånare och det verkar som att logistiken fungerar utmärkt. Tåg, tunnelbana, lunchköer – allt! Jag frågar mig givetvis hur ett land med så många invånare kan lyckas så bra med logistiken. Underbart och inspirerande!

Violeta Roso

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse


Postat i:Nytt om chalmerister, Stipendier
Viewing all 34 articles
Browse latest View live